Om Bokmässebloggen

Kultur Skåne - Bibliotek, bildning och media - omvärldsbevakar inför, under och efter Bokmässan i Göteborg 2011.

fredag 8 juli 2011

På tal om e-böcker...

I Sydsvenskan kunde man i slutet av maj läsa en artikel om Svenska förläggareföreningens förhoppningar om en fördubbling av den svenska e-boksmarknaden under de närmsta åren. I Sverige står e-böckerna för 1,4% av bokmarknaden, jämfört med USA där det är den mest sålda bokformen.


På samma tema har DN också publicerat några artiklar nyligen. En med rubriken E-boken väntar på sin första svenska succé, där man bl a kan läsa om John Ajvide Lindqvists bok Tjärven, som enbart ges ut som e-bok och mp3 och en intervju med Daniel Åberg, som gav ut sin bok Vi har redan sagt hej då helt på egen hand.

1 kommentar:

  1. Hej. Inte på något sätt är e-böcker den mest sålda bokformen i USA. Enligt association of american publishers stod e-böckerna för 8,32% av marknaden 2010. I april stod de för nästan 10%. "E-book sales represented 8.32 percent of the trade book market in 2010 vs 3.20 percent the previous year." På årsbasis så innebar det att e-böcker var upp +164.4 percent for 2010 vs 2009 ($441.3M vs $166.9M). Försäljningen har även fortsatt öka kraftigt i år medan den tryckta försäljningen minskat lite. Men ser man på senaste siffrorna för april så sålde t.ex. pocketböcker fortfarande för mer än den totala e-boksförsäljningen. Främsta anledningen till att e-boken ändå har en betydligt störra andel i USA är nog främst "low price high volume" och att återförsäljare som amazon, barnes & noble samt apple satsat hårt på e-böcker och läsapparater och att de ger oberoende publicister en distributionsmöjlighet.
    Se: http://www.publishers.org/press/24/
    http://www.publishers.org/press/38/
    Vänliga Hälsningar/Christian Forsell

    SvaraRadera