Om Bokmässebloggen
söndag 25 september 2011
Kärlekskursen
Konsten att synliggöra bibliotek
Flöden, kvitter och statusuppdateringar
En norsk, en dansk, en finsk - och en svensk?
lördag 24 september 2011
Få snurr på de äldre böckerna...
Metoden man valde var att knyta de dagsaktuella samtida frågorna till den äldre litteraturen. Man aktade sig för att bli nostalgisk och för att lyfta fram böcker bara för att de inte skulle glömmas. Istället knöt man i olika aktiviteter och teman de äldre titlarna till nutiden.
Man började med 30-talet, samtida med sitt fokus på design och internationalism och inredde en tidstypisk hörna i biblioteket. Det var svårt att få just den att synas i den övriga trettiotalsstilen i Asplundhuset men temat fick genomsyra alla arrangemang. Biblioteket plockade fram 30-talsord till kylskåpsmagneter och på webb. Ett HBT tema kunde hitta paralleller trettiotalet och man placerade den äldre och nyare litteraturen jämsides.
Många teman har sedan följt - 60-tal, Tillbaka till naturen, Förbjuden läsning - om erotisk litteratur.
Samtidigt har man haft en evenemangserie - Själsfrände - där aktuella författare hämtar en död författares böcker ur magasinet.Martina Lowden hämtade Per Oswald, Sissela Kyle hämtade Selma Lagerlöf etc.
En rapport från projektet kommer senare i höst. Projektet har permanentats och i höst kommer Hemmet att vara temat för hela SSB. Man kommer bl a att samla in stockholmares egna berättelser om sina hem.
Bibliotek är både och, brett och djupt och smalt, nutid och dåtid, samtida och angeläget!
Karin
Litterär kvalitet - hur pratar vi om det?
Till exempel behöver varje generations kvalitetsbegrepp omförhandlas - det räcker med att gå tillbaka till 70-talet då kurslistorna i litteraturvetenskap knappt innehöll någon kvinnlig författare utöver Selma Lagerlöf eftersom man på fullaste allvar hävdade att de övriga inte höll tillräckligt hög kvalitet.
Inom Kulturrådet i litteraturstödsdiskussiioner håller man sig faktiskt med en uppsättning kvalitetskriterier men dessa är också möjliga att, om inte ifrågasätta så i alla fall problematisera.
Hållbarhet, det som lyckas överleva, behöver tiden för att utvisas.
Originalitet - kräver om det tillämpas strikt ett romantiskt genibegrepp och konsten lånar hejdlöst från sina föregångare.
Användandet av klichéer kan också vara ett stilgrepp en dekonstruktion av andra texter.
Komplexitet samtidigt som enkelhet - tiden det tagit att skapa ett verk skall inte synas.
Det finns det som inte längre är bra och vi vill kunna se vad som kommer att bli bra.
Vi behöver ett språk för att närma oss ett verk men problemet är den normerande kvalitetsdiskussionen. Vi måste alltså se upp utan att för den skull upphöra att diskutera kvalitet.
Karin
På den här mässan om tio år - kommer vi att prata böcker eller kommer vi att prata läsning?
fredag 23 september 2011
Grattis till IB
Vi är ett 30-tal anställda på IB, talar 25-tal språk och i gruppen finns 8-10 religioner representerade. Det moderna Sveriges moderna bibliotek! Och hur långt borta från denna bild ligger inte ett normalt folkbibliotek. Och vilken utmaning!
Res till Berlin!
Roland
Litteraturen ljuger men är ändå sannare än livet
Vad är litteratur (och varför är den nödvändig)
Är det bara skönlitteratur som är litteratur? var en av frågorna. Ja, Ulrika K ser just skönlitteraturen som vårt mest ursprungliga berättande och läsandet som en kreativ handling. (Kärleks-)Relationen är mellan författaren och läsaren med kritikern som ormen i paradiset.
De avslutar med att tala om risken för att vi i Sverige håller på att avskaffa läsandet.
- Jag frågar mig hur detta kan hänga ihop med bokcirkeln som en växande folkrörelse som jag hört om igår. Är det en grupp som läser mer och mer medan en annan växande grupp avstår helt?
Bokmarknaden ses som en riskfaktor i denna utveckling där höga upplagor kan missuppfattas som lika med kvalitet - skrivarhantverket blir pga marknaden uppdrivna vinstkrav sämre. Det tar tid att skriva - ändå kallas även snabbprodukter litteratur
torsdag 22 september 2011
Bokcirklar - varför vill vi läsa ihop?
- Nyfikenhet på andras tankar och gemenskap med andra läsare.
- Att andras läsupplevelser kan fördjupa ens egna.
- Att läsa samma bok och upptäcka att alla inte läst samma - alla har olika upplevelser.
- Att få syn på sig själv.
Anledningen att vara med i en cirkel är många. I ett forskningsprojekt om bokcirklar kommer professor Kerstin Rydbeck, att utreda detta faktum att allt fler läser i tillammans i cirklar samtidigt som läsandet går ned. Kan det vara så att i vi i vårt ökade tempo med så mycket som stör vår koncentration behöver cirkeln som morot för att läsa färdigt men också som en hjälp att tränga djupare in i texten än vi mäktar på egen hand. Nina Frid såg också lusten att vara med i bokcirkeln som ett uttryck för en hunger efter det äkta och djupgående samtalet.
Man kan också använda cirkeln som en anledning att träffas och det är verkligen inget fel i det slog panelen fast. Man om det är själva läsandet som är det centrala är det bra att träffas på neutral plats, som ett bibliotek, där ingen behöver ha nystädat och en läcker middag klar. Flera i panelen kunde vittna om cirklar där just maten tagit överhanden. Sen är det inte fel, sa Immi Lundin, att i förväg tala igenom vad man vill med cirkeln och varför. Att t ex gärna vara personlig i sina läsupplevelser men bestämma sig för att inte tala om barnbarnen (detta var ett ex ur verkligheten)
På Mariestads bibliotek har man fem cirklar varav en sedan många år för personalen. Idag har man gemensamma läsupplevelser från 50 böcker. Detta, säger bibliotekschef Helena Jannert, har stärkt samhörigheten och lärt deltagarna att respektera oenighet. Det hade också inneburit en unik möjlighet till samtal och därigenom utvecklat det professionella boksamtalet.
Det är bara att börja - med en "inte för tjock bok"! Böcker om relationer fungerar också bra därföer att de ger möjlighet att "ta spjärn med den egna erfarenheten". En samtalsledare kan underlätta och förenkla om man har en storpratare i gruppen. Uppdraget kan gärna gå runt.
Ett mycket inspirerande samtal som i sig demonstrerade vad en läsecirkel kan vara. Lyhört och nyfiket under diskret ledning av Marie Lundström från SRs Bokcirkeln.
Karin
Det galna geniet - mer än en myt?
Hamnade på forskartorget under dagen. Lyssnade bland annat på Örjan de Manzano med dr på Karolinska som föreläste om kreativitet. Hur betecknas något kreativt? a) Det ska vara något som är nytt och orginellt. b) Det ska vara användbart och/eller ha ett estetiskt värde(!).
Så var mässan igång!
Roland
onsdag 21 september 2011
Skånska bidrag i Göteborg
10.35 Ladda själv- direktnedladdning för gymnasieelever Agneta Wikström Polhemsskolan i Lund och Pernilla Tejera Söderportsgymnasiet Kristianstad TPB:s seminarium Gothia tower Konferensavdelningen R22 plan 2
13.00 Bilderna av biblioteket. Masteruppsats från LU Anna-karin Rennemark Biblioteksscenen
Fredag
12.45 Från novellcafé till boktips för hungriga lläsare. Smakprov ur Lunds stadsbiblioteks skönlitterära program Eva Fridlund och Maria Ekdahl Biblioteksscenen
15.00 Förskolebibliotek i Lund gunnel Olsson och Anna Fogelqvist-Ehinger, Biblioteksscenen
15-15.30 Läsecirklar för mångkultur och integration - Olika metoder för att nå nya svenskar. I Strängnäs med LL-bokcirklar och i Åstorp där SFI-elever läser för barn i förskolan - Seminarium
måndag 19 september 2011
Mer om e-böcker
Framtidsönskning uppfylld
Bibblan svarar
Facebook-gruppen e-böcker i Sverige
Även om du inte kommer på träffen är facebook-gruppen ett hett tips för den som är intresserad av e-boksfrågor.
Sociala medier i bibliotek
Om du är intresserad av den juridiska aspekten på arbetet med sociala medier på bibliotek tror jag att seminariet är intressant. Mathias Klang, som medverkar, brukar vara intressant att lysna på när det gäller just kombinationen juridik och digital biblioteksverksmhet.
Man kommer långt med entrébiljetten!
För er som är intresserad av det nya bibliotekslandskapet - KB, Libris och nya medier
Torsdag - mest i KB:s monter (E01:02)
9-9.30 KB:s nya uppdrag med bl a Gunilla Herdenberg
10-10.30 E-boksutredningen
10.30-10.40 Folkbibliotekens framtid med bla Roland Eliasson och Gunnar Sahlin
11-11.25 Värmlandsbiblioteken i Libris - små bibliotek som blir librisbibliotek C03:32
12.30-13 Libris nationell katalog
13-13.30 Speeddejt om e-boksutredningen - Den som vill få egen tid att ställa frågor om e-boksutredningen, Libris mm kan boka 10-min genom att kontakta goran.kostenius@kb.se
13.30-14 Digital delaktighet - Digidel KBs monter
14.30-15 Speeddejt om att bli ett Librisbibliotek - bokas goran.kostenius@kb.se
Fredag - mycket om nya medier
10.45-10.55 Att skapa sin egen app-tjänst på Biblioteksscenen
11-11.30 Hur håller du dig uppdaterad ILS i E05:05
12-12.30 Så startar du en blogg C04:02
13-13.30 Delning - en webbkurs i sociala medier E05:05
13.30-13.45 Martinsson på Facebook - nya medier nya möjligheter De litterära sällskapens scen B10:79
16-16.30 Biblioteken och de nya medierna KB:s monter
... litteratur, läsning och förmedling
Torsdag
11-11.30 Litterär kvalitet Ingrid Elam i monter C03:02
11-11.30 Biblioteket, boken och den Långa svansen E05:05
12-12.30 Var går gränsen mellan ungdoms- och vuxenlitteratur B07:74
13-13.20 Litteraturutredningen C03:02
13.30-13.40 Gävle läser Agnes på Biblioteksscenen
14.30-15 SM i bokberättande för bibliotekarier - årets tävling 11/11, E05:05
17-17.25 Bokcirklar på Hammarö bibliotek C03:32
Fredag
11-11.30 Die Grossmutter übernimmt das Fernsehen - om berättande D04:06
12-13 Bokcirklar.se arrangerar läsarsamtal med Margareta Lindholm
om hennes roman Skogen E05:05
15-16 Kulturens framtid B07:28
...eller biblioteksarbete för invandrare, mångspråk etc
Torsdag
12-12.10 Tio pinnar i luften - ett minoritetsspråksprojekt Biblioteksscenen
14.40-15 Den osynliga litteraturskatten, om författare i Sverige som skriver på andra språk Internationella torget
14.45-14.55 Professionens död? utvärdering av biblioteket efter Unescos biblioteksmanifest
16-16.30 Botkyrkas internationella bokmässa E05:05
Fredag
14-14.20 Libraries for all - invandrare som biblioteksresurs, Internationella torget
15.30-15.40 Fisksätra årets mångspråkiga bibliotek
16-16.10 Botkyrka internationella bibliotek - båda på Biblioteksscenen
Karin
Speed- dating och presentationer Digidel
På tordagen finns även What in it för me? i seminarieprogrammet 13:00-13:30 med Elisabet Ahlkvist med 10 minuters frågestund.
Under helgen finns det program i både KB:s och Regionbibliotek Stockholms monter löpande.
torsdag 15 september 2011
Internationella torget
Fest, film och bokmässa!
onsdag 14 september 2011
Digidel på Bokmässan
söndag 11 september 2011
Fredagsseminarier
Från Kristallögat till Ett annat liv 11 - 11:45
Ett samtal om P O Enquist mellan Åsa Linderborg, Aftonbladet och Per Svensson, Sydsvenskan och Björn Wiman, Dagens Nyheter.
Biblioteket, boken och den långa svansen 13 - 13:20
Ska biblioteken ha böcker som ingen läser? Kan vi göra våra samlingar mer angelägna? Hur lyfter vi äldre litteratur och kopplar den till samtiden? Om projektet Långa svansen som nu pågått i några år på Stockholms stadsbibliotek.
I Läsecirklar för mångkultur och integration 15:30 - 15:50
Olika metoder för att nå nya svenskar - i Strängnäs med LL- bokcirklar på kulturhuset och SFI och i Åstorp där SFI-elever högläser svenska barnboksklassiker på sitt modersmål i förskolan. Larry Lempert, Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs, samt Mats Pettersson, bibliotekarie, och Katrin Olsson, lärare i Åstorp berättar om metoderna som kan ge nya svenskar vägar in i samhället.
Det krockar tyvärr med Årets mångspråkiga bibliotek - på biblioteksscenen 15.30-15.40.
Jonathan Franzén samtalar i Lika verkligt som livet om sitt författarskap 16 - 16:45. Jag är nyfiken både på honom och hans samtalspartner Stefan Eklund från Borås Tidning
... som i sin tur krockar med Författaren som kändis 16:30 - 16:50
där Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson, samtalar med Lisbeth Larsson om den moderna(?) medialiserade författarrollen med utgångspunkt i författare som Kristina Lugn, Horace Engdahl, Jan Guillou, Selma Lagerlöf och Daniel Sjölin. Både Anders O och Lisbeth L medverkade förra året i Kristianstad på Kultur Skånes skönlitterära seminarium.
söndag 4 september 2011
Litteraturhus för barn och unga
I Sydsvenskan diskuterades i våras för och emot ett litteraturhus i Lund. Där finns för övrigt en grupp som utreder och lägger fram sin vision till våren.
Sandviken har gått till handling och skapar (först i Sverige?) ett litteraturhus för och med barn och unga. Litteraturhuset blir unikt genom att kombinera en miljö för upplevelse och lärande och ett kunskapscentrum med en forskningsresurs.
torsdag 22 sep kl. 15:00 - 15:20
Karin
Om skrivande, litteratur och glesbygd
Jag är nyfiken på country noir – ”mörka romaner om fattiga människor som lever i livets gränsområden”. Några bor i den svenska glesbygden – svensk country noir.
I recensionerna av Ola Nilsson roman Änglarna – andra delen i trilogin om en by i Norrland – står författaren som en representant för denna genre. Andra författare som räknas till svensk country noir är Olle Lönnaeus vars böcker utspelar sig i Tomelilla och Therése Söderlind, ännu en norrlandsskildrare.
12:00 - 12:30 Litteraturscenen, A01:60
Karin